Informatie over de lesstof

Het is onze intentie en oprechte wens dat je na het doorlopen van alle lesstof een volledig begrip hebt gekregen over je reportageflitser en allerhande belichtingstechnieken. Dat je nooit meer toevalstreffers, maar voltreffers maakt.

Het is nu aan jou om het leren serieus op te pakken. Iedere thuisstudie vereist enige zelfdiscipline. Deze online leeromgeving vormt daar geen uitzondering op. Door consequent en met regelmaat in te loggen, de lessen te leren en de oefeningen te doen zul je de meeste profijt hebben.

Wat is het verschil tussen de Online Lessen en de Tutorials?

In de menubalk zie je dat de lesstof onderverdeeld is in Online Lessen en Tutorials. Wat houden deze precies in en waar begin je mee?

Info-les

Online Lessen: hier tref je stapsgewijs essentiële informatie over flitsfotografie. Het doorlopen van de Online Lessen legt een solide basis voor een volledig begrip van je flitser en belichtingstechnieken. Heb je de lessen eenmaal bestudeerd zullen de Tutorials je makkelijk afgaan. Beheers je de basiskennis uit de Online Lessen (nog) niet, ben je nog aan het ‘stoeien’ met de flitser, rommel je wat aan de knoppen en komt een goed gelukte flitsfoto alleen tot stand met trial and error? Dan raden we je beslist aan om eerst de lessen met bijbehorende oefeningen te volgen voordat je aan de Tutorials begint.

Tutorials: deze zijn te vergelijken met recepten uit een kookboek. Iedere Tutorial bevat informatie over de totstandkoming van de getoonde flitsfoto: de benodigdheden, de camera- en flitserinstellingen, de stap-voor-stap handelswijze en beknopte informatie over de fotobewerkingen. Waar nodig wordt in de Tutorial verwezen naar relevante paragrafen en/of oefeningen uit de Online Lessen.

Advies: beginnende flitsfotografen doorlopen eerst de Online Lessen en gaan daarna aan de slag met de Tutorials. Ben je een gevorderde flitsfotograaf, dan kun je met een gerust hart de Online Lessen overslaan en direct beginnen aan de Tutorials.

 

Video’s en artikelen

Aan het begin van de lessen wordt er een video aangeboden die op beknopte wijze de lesstof van het betreffende onderwerp uitlegt. De lesstof wordt meer uitgebreid toegelicht in de artikelen met tekst, foto’s en oefeningen. Het is dan ook niet noodzakelijk om de video’s te bekijken alvorens de artikelen te doorlopen.

 

Zoeken binnen de site

In het vakje rechts, net onder de inschrijfbutton, tref je een uiterst handige zoekfunctie. Je kunt ieder willekeurig woord of onderwerp intikken en op ‘Search’ klikken. Je krijgt vervolgens een overzicht met links naar pagina’s die het betreffende thema bevatten waarop je zoekt.

 

Volgorde van de Online Lessen en de Tutorials

  • De Online Lessen zijn in een logische volgorde samengesteld. Het is dan ook van belang om de lesstof in de opgegeven volgorde te doorlopen.
  • Voor het (na)maken van de flitsfoto’s uit de Tutorials kun je iedere willekeurige volgorde hanteren. Het is dus niet noodzakelijk om bij het eerste recept te beginnen en bij de laatste te eindigen.

 

Vragen en antwoorden

Op de pagina Vraag&Antwoord tref je vragen van deelnemers en de antwoorden. Deze bevatten waardevolle informatie en zijn een goede aanvulling op de lesstof. Heb jij een vraag waarvan je denkt dat die in aanmerking komt voor uitgebreide(re) toelichting? Stuur je vraag dan naar info@asiso.net. Voor vragen over de exacte werking van je apparatuur, verwijzen we naar de handleiding of naar de leverancier van de apparatuur.

 

Handleiding bij de hand houden

Dit is geen leerplatform met volledige uitleg over de werking van jouw specifieke flitser maar over hoe flitsfoto’s tot stand komen. Ieder type flitser en camera vereist nu eenmaal eigen specifieke handelingen om instellingen te wijzigen. Het is dan ook nuttig om de handleiding van zowel de flitser als van de camera bij de hand te houden.

 

Praktische stap-voor-stap oefeningen

Het leren flitsen geschiedt voornamelijk door zelf aan de slag te gaan. De stap-voor-stap oefeningen uit de Online Lessen zijn dan ook van essentieel belang. Om in een oogopslag het verschil te zien tussen oefeningen en lesstof, zijn de oefeningen allen weergegeven in blauwe tekst.

Er wordt bij de oefeningen gesproken over het fotograferen van ‘een onderwerp’. Bepaal zelf of je hiervoor een stilleven of een model gebruikt. Wellicht doe je een oefening meerdere malen om de lesstof beter te begrijpen, of je wilt de les nog eens doorlezen om de stof goed in je op te nemen. Dan is het voor jezelf wellicht prettiger om eerst te oefenen met een (geduldig) stilleven uit te voeren alvorens een model te vragen.

 

Let op de lichtomstandigheden

De opgegeven flitsoefeningen voer je uit in wisselende lichtomstandigheden. Behalve de instellingen van je camera en flitser is het omgevingslicht waarin je fotografeert van groot belang op het effect van de uiteindelijke foto. Bij iedere oefening wordt een indicatie gegeven van de gewenste lichtsituatie. Bepaal zelf de locatie waar je de oefening wilt uitvoeren. Waar je ook fotografeert, het is voor de lichtsituatie niet van belang. Een camera ziet geen verschil tussen binnen of buiten, die registreert alleen licht. Zo kan fel zonlicht van buiten naar binnen schijnen en kan gering licht zowel binnen als buiten voorkomen.
Bij iedere oefening in de Online Lessen wordt de lichtsituatie als volgt aangeduid: zonlicht, bewolkt, dimlicht en gering licht. Zie de betreffende volgorde in onderstaande foto’s.
Lichtomstandigheden

 

De instellingen op de camera en flitser

Bij de foto’s staat informatie over de gebruikte instellingen, bijvoorbeeld zo: F4.5 – 1/60sec – 100ISO – 50mm. Respectievelijk gaat het hier om diafragma, sluitertijd, ISO en brandpuntsafstand. Vrijwel alle foto’s zijn gemaakt in de camerastand M (manueel).manuele-camerastand

De oefeningen in de Online Lessen worden omschreven voor de camerastand M (manueel) en een enkele voor A (diafragmavoorkeuze). De flitsmethodes kunnen echter ook in de stand Tijdvoorkeuze uitgevoerd worden maar worden in de oefeningen niet behandeld. Wil je echt volledige controle over je foto’s kies dan voor de manuele flitsmodus. Nog niet zo bedreven hierin? Hier leer je meer over fotograferen in de Manuele camerastand.

Bij alle oefeningen dien je de volgende instellingen ongewijzigd te laten (tenzij anders aangegeven bij de oefening):

  • matrixmeting (ook wel meervlaksmeting genoemd) of centrummeting (ook wel deelmeting genoemd), afhankelijk van wat je gewend bent
  • autofocus op Single Servo
  • witbalans op Automatisch of Bewolkt

 

Tot slot nog twee belangrijke mededelingen

1    Om misbruik van je inloggegevens te voorkomen, wordt na drie verkeerde inlogpogingen je account tijdelijk (circa 10 minuten) geblokkeerd. Ben je je inloggegevens kwijt, dan kun je het beste klikken op ‘wachtwoord vergeten’ om ze opnieuw aan te maken. Zo voorkom je dat je tijdelijk niet kunt inloggen met je account.

2    Voor het behoud van je camera en flitser is het beter dat de flitser en camera uit staan wanneer je de flitser op de camera plaatst of deze weer loskoppelt.

 

Veel succes, plezier en inspiratie toegewenst!

het team van ASISO