REPORTAGE – Het dagelijkse leven

 
Heb je eenmaal geïnvesteerd in goede apparatuur, dan wil je te allen tijde professionele foto’s maken. Of je nu beroepsmatig fotografeert voor een opdrachtgever of privé-foto’s maakt, van tijd tot tijd pak je de reportageflitser. Te weinig licht, tegenlicht, de situaties doen zich vaak genoeg voor dat je er niet aan ontkomt om een goede flitsfoto te maken.

Laten we eens wat voorbeelden bekijken van huis-tuin-en-keuken-foto’s die zijn gemaakt in allerlei verschillende situaties uit het dagelijkse leven.

F8 – 1/125sec – 400ISO – 24mm + Flitser op TTL. De foto is gemaakt in een appartement op Manhattan, New York. De achtergrond is correct belicht, de flitser staat op TTL en er is geflitst via een wit plafond.

 

invulflitsen

F5.6 – 1/200sec – 320ISO – 50mm + Flitser op TTL. De foto is gemaakt in een bosrijke tuin. De achtergrond is min of meer correct belicht, de flitser staat op TTL en de flitskop staat recht vooruit. Indirect flitsen is hier immers niet mogelijk.

 

invulflitsen-indirect

F4 – 1/30sec – 640ISO – 24mm + Flitser op TTL. Hier dan de ‘keuken’ van de ‘huis-tuin-en-keuken-foto’s. Hoewel de achtergrond in principe geen rol van betekenis speelt, is deze toch min of meer correct belicht. De flitser staat op TTL en er is geflitst via een wit plafond.

 

invulflitsen-feestje

F4 – 1/125sec – 400ISO – 16mm + Flitser op TTL. Is er een plafond, dan kun je onbekommerd fotograferen met de flitskop omhoog gericht. Er zijn slechts twee punten om rekening mee te houden: 1) de positie van de flitskop en 2) de flitsafstand. Je kunt het allemaal leren in de gerelateerde paragrafen.

 

invulflits

F4 – 1/60sec – 400ISO – 16mm + Flitser op TTL. Niet flitsen zou hier betekenen dat de dames in de auto in de schaduw vallen en niet correct belicht zouden zijn. Dankzij het toegevoegde flitslicht worden zij goed belicht.