REPORTAGE – In de stad

 

Fotografie: Sonja van Driel
 

Benodigdheden

  • Spiegelreflexcamera met standaard zoomlens
  • Flitser

 

De locatie en (licht)situatie

  • De foto is gemaakt in de middag op een zomerse dag in Parijs.
  • De flitser is op de camera geplaatst en de jongen wordt dan ook met frontaal flitslicht belicht.

 

De instelling van de camera

De camera is ingesteld op F11 – 1/60sec – 400ISO – 16mm. Het omgevingslicht op de achtergrond is hiermee normaal belicht.

 

De instelling van de flitser

 

De handelingen

  1. Ons uitgangspunt is om te kiezen voor een sluitertijd van 1/60sec. Daarmee voorkomen we bewegingsonscherpte.
  2. We zetten de flitser aan en wanneer we de ontspanknop half indrukken, activeren we de automatische belichtingsmeter van de camera. Onderin het zoekerbeeld wordt de lichtmeter zichtbaar (zie foto hieronder). Met de instelling Matrixmeting (ook wel Meervlaksmeting genoemd) wordt het licht van het hele beeld gemeten. Omdat we de lucht op de achtergrond normaal willen belichten zorgen we ervoor dat de lichtmeter op het nul-punt staat.
  3. We zien op het LCD scherm van de flitser dat met de camera-instelling de maximale flitsafstand 3,8 meter bedraagt. Bij iedere foto die we met deze instelling maken moeten we de jongen binnen die afstand fotograferen.

 

De bewerkingen in Photoshop

  1. Onscherp masker: hoeveelheid 100%, straal 1,0, drempel 0
  2. Niveaus (sneltoets Ctrl+L): uitvoerniveau zwart en wit verschoven

 

Variatietip

Flitsen tijdens reportages, of dat nu op straat of op welke locatie dan ook is, de momenten komen in rap tempo voorbij en snel reageren met de flitser is dan noodzakelijk. TTL is veelal de snelste manier van werken. Een belangrijk punt van aandacht is dat je geen diepte in je foto kunt belichten. Er is nu eenmaal maar één afstand die correct kan worden belicht met de flitser, en dat is de afstand waarop je hebt scherp gesteld (gerelateerde uitleg in de paragraaf Het scherpstelpunt en de flitsafstand). Op deze spontane foto is scherp gesteld op het gezicht. Het gevolg is dat de hand die naar voren steekt overbelicht raakt. Het flitslicht reikt immers tot het gezicht en dat ligt op een andere afstand dan de hand. Enfin, Photoshop biedt in dit geval uitkomst om de hand wat donkerder te maken.

F5 – 1/500sec – 400ISO – 16mm

 

F8 – 1/125sec – 400ISO – 16mm

 

fill-flash-3

F11 – 1/60sec – 400ISO – 24mm