STILLEVEN Low key dominostenen

 
draadloos-flitsen-FB
Fotografie: Sonja van Driel
 

Benodigdheden

 • Spiegelreflexcamera met 50mm lens of standaard zoomlens
 • Flitser
 • Triggerset, Flitskabel of Draadloze Flitsbesturing
 • Statief voor de flitser of de hulp van een assistent
 • Snoot of barndoors

 

De locatie en (licht)situatie

 • De foto is halverwege de dag gemaakt in een ruimte waar daglicht (maar geen direct zonlicht) naar binnen schijnt. Zie onderstaande foto.

 • Er is geen gebruik gemaakt van een zwarte achtergrond omdat het omgevingslicht met 6 stops is onderbelicht. Door het omgevingslicht zodanig onder te belichten, wordt de achtergrond zwart afgebeeld. De onderbelichting heeft geen enkel effect op de belichting van de dominostenen. Die worden correct belicht door het flitslicht.
 • Voor het maken van deze foto hebben we de dominostenen op een witte achtergrondrol geplaatst.
 • Omdat we geen strooilicht van de flitser op de achtergrond willen zien hebben we een snoot op de flitskop geplaatst. Hiermee wordt het licht gebundeld en valt het alleen op de dominostenen, niet op de voor- of achtergrond.

 

De instelling van de camera

F11 – 1/125sec – 100ISO – FL 24mm
 

De instelling van de flitser

 • Manuele flitsmodus.
 • 1/4 van het vermogen.
 • De zender wordt op de camera geplaatst en de ontvanger op de flitser.

 

De handelingen

 1. We kiezen een sluitertijd van 1/125sec omdat we met onze triggerset Yongnuo 602 geen sluitertijd kunnen gebruiken die sneller is.
 2. ISO zetten we op 100 en het diafragma op F11. Waarom? Omdat we de achtergrond met circa 6 stops willen onderbelichten. We doen dit voor het creëren van een zwarte voor- en achtergrond.
 3. We maken eerst een foto zonder te flitsen. Na controle op het LCD scherm van de camera zien we dat de foto, oftewel de achtergrond, volledig is onderbelicht. Het eerste deel van de flitsfoto is gemaakt, namelijk de zwarte achtergrond.
 4. Nu gaan we deel twee van de flitsfoto maken, namelijk het toevoegen van flitslicht. We zetten de flitser aan en kiezen voor een vermogen van 1/4 (gerelateerde uitleg in de paragraaf Manueel flitsen met een Losgekoppelde Flitser).
 5. De zoomstand op de flitser passen we aan de gebruikte brandpuntsafstand aan, namelijk 24mm (gerelateerde uitleg in de paragraaf Manuele Zoom).
 6. Het vermogen van de flitser is ingesteld op 1/4. We verwachten dat we hiermee een flitsafstand van 1,1 meter krijgen. Dat is een langere afstand dan die we nodig hebben, want de flitser staat op circa 0,6 meter afstand van de dominostenen. Maar omdat de snoot een deel van het flitslicht tegenhoudt hebben we het flitsvermogen met opzet verhoogd. Zouden we dat namelijk niet doen, dan wordt het onderwerp onderbelicht.
 7. De flitser wordt op het statief geplaatst en vanuit een vrij laag standpunt (maar niet te hoog) gericht op de dominostenen. Daarmee kunnen we lange schaduwen creëren. Zouden we het statief namelijk hoger plaatsen, dan worden de strepen van de schaduwen aanzienlijk korter.

 

De bewerkingen in Photoshop

 1. Onscherp masker: hoeveelheid 100%, straal 1,0, drempel 0
 2. Niveaus (sneltoets Ctrl+L): uitvoerniveau zwart en wit verschoven

 

Variatietip

draadloos-flitsen-1
Kies voor een grotere lensopening en/of een hogere ISO om te variëren met het omgevingslicht (van zwart naar grijs naar wit) en zet de flitser hoger om kortere schaduwen te creëren.
 
 
draadloos-flitsen-2
Verwissel de snoot voor barndoors en zet de kleppen desgewenst anders voor het bepalen van de richting van het flitslicht.
 
 
draadloos-flitsen-3