TROUWEN – Algemeen

 
Met bestaand licht fotograferen, zonder enige toevoeging van flitslicht, kan mooie resultaten opleveren, maar in bepaalde situaties is flitsen pure noodzaak. Het is dan ook onvermijdelijk om tijdens een trouwdag van tijd tot tijd te flitsen, zowel op binnen- als buitenlocaties. Bijvoorbeeld omdat het bruidspaar in tegenlicht staat, of omdat de locatie zo donker is dat flitsen de enige optie is.
 

Wanneer gebruik je de flitser?

Flits

Als het zo donker is dat er onvoldoende bestaand licht is. Bijvoorbeeld tijdens feestavonden of in andere donkere ruimtes zoals slecht-verlichte kerken en (hotel)kamers.

 

FLITSEN3

Bij tegenlicht, zowel binnen als buiten. Zou je niet flitsen, dan wordt het onderwerp in silhouet afgebeeld.

 

Flits-hoed-01

Bij hoed-dragende mensen. Het gezicht valt in de schaduw en zou onderbelicht worden als je niet flitst.

 

Bruidsportret

Als je de voorgrond wilt inflitsen en de achtergrond met opzet wilt over- of onderbelichten.

Het is van tevoren niet te voorzien op welke locaties je tijdens een trouwdag moet flitsen. Zo kan een kerk goed verlicht zijn waardoor flitsen overbodig is, terwijl op de feestlocatie onvoldoende licht is en flitslicht toegevoegd moet worden. Ook het fotograferen bij tegenlicht kan in allerlei situaties noodzakelijk zijn; in de trouwzaal, tijdens de fotosessie op locatie, et cetera.
 

Wanneer gebruik je de flitser niet?

Flitsniet3

Bij overzichtsfoto’s van grote ruimtes zoals de trouwzaal, kerk, feestlocatie e.d. De flitser heeft simpelweg niet voldoende lichtcapaciteit om een grote ruimte volledig te belichten.

 

Flitsniet6

Wanneer er diepte in een foto getoond wordt. Frontaal flitslicht belicht slechts op één bepaalde afstand en kan onderwerpen niet op verschillende afstanden belichten. Flits dan ook niet bij gasten aan een lange dinertafel, bij groepsfoto’s waar de gasten achter elkaar staan of mensen op een rij in een ruimte als de trouwzaal of kerk.

 

Flitsniet4

Bij aanwezig licht dat van nature mooi en sfeervol is.

 

Flitsniet5

Bij het aansteken van de huwelijkskaars in de kerk.

 

FLITSEN

Bij alle lichtbronnen die sfeer oproepen zoals vuurwerk of lampionnen.

 

Als je met opzet gebruik wilt maken van tegenlicht om silhouet te creëren.

 

sluitertijd-rijst-1x200-a

Wanneer je foto’s snel achter elkaar maakt, bijvoorbeeld bij het rijst strooien. De batterijen in de flitser hebben tijd nodig om na iedere foto op te laden voor het maken van een nieuwe foto.

 

Flitslicht heeft een bepaalde maximale flitsintensiteit

Nikon-draadloos-flitsen-2Zoals je hebt geleerd in de eerste les over TTL Flitsen is de flitskracht gerelateerd aan de flitsafstand. Bij geavanceerde flitsers is de flitskracht groter dan bij de meer eenvoudige versies of de uitklapflitser op camera’s. Hoe meer flitskracht een flitser heeft, des te langer de afstand het flitslicht kan afleggen om het onderwerp te belichten. Een uitklapflitser heeft, afhankelijk van de camera-instellingen, slechts een bereik van maximaal vijf meter. Een goede reportageflitser daarentegen kan een onderwerp op twintig meter of meer goed belichten.
De maximale flitsafstand wisselt per flitser en is bovendien afhankelijk van de camera-instellingen. Wat de maximale flitsafstand ook is, deze moet in acht worden genomen bij het maken van flitsfoto’s. Indien een flitsfoto onderbelicht is, is de meest voor de hand liggende oorzaak dat het flitslicht de afstand tot het onderwerp niet heeft kunnen overbruggen. De maximaal haalbare flitsafstand is overschreden.
Om dit op te lossen of te voorkomen kom je dichter bij het onderwerp of wijzig je het diafragma, de ISO waarde en/of de brandpuntsafstand. Wanneer je kiest voor een grote lensopening van bijvoorbeeld F2.8, een hoge ISO waarde van bijvoorbeeld ISO 800 en/of een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 70mm, bereik je altijd een lange flitsafstand. Anderzijds zal de flitsafstand uiterst kort zijn bij bijvoorbeeld F16, ISO 100 en 18mm.

Twee lichtbronnen combineren

Zoals je hebt geleerd in de les Flits- en omgevingslicht combineren bestaan alle flitsfoto’s uit twee lichtbronnen:
1) het flitslicht
2) het aanwezige licht

F8 – 1/60sec – 100ISO – 18mm. Het flitslicht belicht het bruidspaar, de automatische lichtmeter van de camera meet het aanwezige licht. In situaties waarbij het bruidspaar in tegenlicht staat is flitsen een goede optie. Het is helemaal niet zo moeilijk om te doen maar het kost wel aandacht. Je moet immers opletten dat de flitsafstand toereikend is en dat er geen onderwerpen vóór het hoofdonderwerp staan. Dit staat allemaal uitgelegd in de les TTL Flitsen.

 

Indirect flitsen

Flits-indirect01

F5.6 – 1/30sec – 400ISO – 18mm

Indirect flitsen zorgt voor een zachte belichting en veroorzaakt nauwelijks enige schaduw van betekenis. De belichting van de foto ziet eruit alsof er helemaal niet geflitst is, het lijkt alsof er alleen gebruik is gemaakt van het natuurlijke licht. 
Indirect flitsen is ook in deze scène een ideale belichtingsmethode. De flitskop is omhoog gekanteld. Het plafond in dit kasteel is vrij hoog, maar met een redelijk grote lensopening van F5.6 en ISO van 400 is de afstand toereikend om de lange weg af te leggen van flitser naar het plafond en van plafond naar bruidspaar.

 

FLITSEN5

F4 – 1/60sec – 400ISO – 18mm
Zoals je eerder hebt geleerd kan een frontale flits geen diepte belichten. Indirect flitslicht kan dat wel, er kan een groot gebied met diepte in het beeld correct worden belicht. Op deze locatie was er onvoldoende licht aanwezig om te fotograferen zonder flitser. Toevoeging van flitslicht was noodzakelijk. De flitskop is gekanteld naar het witte plafond en het terugkaatsende licht verspreid zich over de een groot deel van de scène. Het spreidingsgebied is nu eenmaal groter dan bij een direct geflitste foto. Echter, de spreiding kent uiteraard zijn begrenzingen. De achterzijde van de zaal wordt dan ook niet meer belicht door het spreidlicht.

 

FLITSEN6

F4 – 1/2sec – 400ISO – 18mm
Op de volgende foto, van dezelfde scène, is de achterzijde van de zaal wel volledig belicht. Dat komt omdat hier gebruik is gemaakt van het omgevingslicht. De flitskop is nog steeds omhoog gekanteld naar het witte plafond maar de sluitertijd is verlengd van 1/60sec naar 1/2sec. Het flitslicht is vermengd met het kunstlicht, derhalve is de kleur warmer dan op de foto waarbij de foto voornamelijk door flitslicht wordt belicht.

Daarnaast is er bewegingsonscherpte ontstaan omdat de sluitertijd zo traag is geworden. Flitsen met trage sluitertijd brengt nu eenmaal zulke risico’s met zich mee. Daarom is het goed om van dergelijke situaties zowel een foto te maken met een snelle als een trage sluitertijd. Dat geeft je de mogelijkheid om de keuze te maken uit de beste van de twee foto’s.

 

Joshua-1

Fotografie: Joshua d’Hondt F2.8 – 1/50sec – 1600ISO – 35mm

Er is een indirecte flits via het witte plafond afgegeven. Dat geeft de belichting van de foto een zacht karakter. Met de grote lensopening en hoge ISO instelling is de flitser met gemak in staat om de flitsafstand af te leggen van flitser naar plafond en van plafond naar scène.

 

Frontaal flitsen

Hoewel indirect flitsen voor veel fotografen de voorkeur heeft, is die mogelijkheid er niet altijd. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het plafond te hoog is of omdat er in het geheel geen plafond is, zoals in de buitenlucht.

Kun je niet indirect flitsen, dan heb je de keus uit twee oplossingen:

  1. het loskoppelen van de flitser en deze met de draadloze flitsbesturing afvuren vanaf een door jou gekozen standpunt
  2. de flitskop recht vooruit te zetten en een frontale flits afgeven
33f

F5.6 – 1/60sec – 400ISO – 18mm

In deze situatie was het noodzakelijk om te flitsen omdat de bruid in tegenlicht is gepositioneerd. Indirect flitsen was niet mogelijk dus moest er een frontale flits worden gegeven.

 

Astrid-1

Fotografie: Astrid de Jong F2.8 – 1/125sec – 100ISO – 70mm

Vanwege het geringe licht op deze locatie was flitsen de beste optie. Indirect flitsen was niet mogelijk dus er is een frontale flits afgegeven. Het frontale flitslicht is te herkennen aan de lichtpuntjes in de ogen bij de bruid en de schaduw die onder meer onder de kin van de bruidegom valt. Hoewel indirect flitsen de voorkeur zou hebben om de schaduw te voorkomen is de foto mooi belicht met de flitser.

 

Astrid-2

Fotografie: Astrid de Jong F2.8 – 1/500sec – 100ISO – 60mm

Deze foto is op een buitenlocatie gemaakt en is frontaal belicht met de flitser. De functie High Speed flitsen is hier geactiveerd. Zo kan er gefotografeerd worden met iedere gewenste sluitertijd. Zoals er in deze blog staat omschreven kun je de functie High Speed altijd aan laten staan, ongeacht of je met een snelle of trage sluitertijd fotografeert.

 

Meer leren over het maken van een trouwreportage? Lees het boek JA, Praktijkboek Hedendaagse Trouwfotografie van Sonja van Driel of volg een van haar trainingen.