TROUWEN – Stel in het bos

 
Flitsen tijdens een fotoshoot van een bruidspaar. Foto Geert de Jong
Fotografie: Geert de Jong

 

Benodigdheden

 • Spiegelreflexcamera met groothoeklens
 • Reportageflitser
 • TTL of manuele Triggerset
 • Statief voor de flitser of hulp van een assistent

 

De locatie en (licht)situatie

 • De foto is gemaakt in een laan met bomen, op een zonnige najaarsdag rond 10 uur in de ochtend. De zon staat nog niet zo hoog aan de hemel en is te zien door de takken heen.
 • De flitser staat links opgesteld, op een zorgvuldig gekozen hoogte.

 

De instelling van de camera

De camera is ingesteld op F22 – 1/160sec – 320ISO – 16mm. Met deze instelling is het omgevingslicht op de achtergrond met enkele stops onderbelicht.

 

De instelling van de flitser

 • Manuele flitsmodus.
 • 1/4 van het vermogen.
 • De zoomstand is handmatig op 50mm gezet.
 • De flitser is op een statief gemonteerd.
 • Er wordt gebruik gemaakt van de manuele triggerset, maar de foto kan ook gemaakt worden met een TTL triggerset, een flitskabel of de Draadloze Flitsbesturing.

 

De handelingen

 1. We kiezen op de camera een instelling van F22, 1/160sec en 320ISO. Het omgevingslicht op de achtergrond wordt hiermee met enkele stops onderbelicht (gerelateerde uitleg in de paragraaf Belichtingscompensatie van het omgevingslicht). De reden om de achtergrond onder te belichten is om het zonlicht enigszins te dimmen.
 2. We gebruiken een manuele triggerset en hebben de ontvanger en verzender op respectievelijk flitser en camera gezet.
 3. We zetten de flitser aan en kiezen voor 1/4 van het vermogen (gerelateerde uitleg in de paragraaf Manueel flitsen met een Losgekoppelde Flitser).
 4. Ondanks dat we met een brandpuntsafstand van 16mm fotograferen zetten we de zoomstand op de flitser handmatig op 50mm (gerelateerde uitleg in de paragraaf Manuele Zoom). Zo werkt de flitskop als het ware als een soort snoot die het licht enigszins bundelt. Het is immers niet de bedoeling om de trouwkleding volledig te belichten.
 5. Het statief met de flitser wordt op een zorgvuldig gekozen hoogte aan de linkerkant van het stel geplaatst. Omdat het opstellen van het licht tijd kost, loop je het risico de spontaniteit van het moment te verliezen. In een min of meer geforceerde situatie als deze is de psychologie tussen fotograaf en bruidspaar extreem belangrijk. Vraag niet om een glimlach, maar veroorzaak ‘m. Maak grapjes met elkaar en lach om de leuke, gekke of rare dingen die de mensen die dag gezegd hebben. Of vraag hen hoe het voelt om straks geen vriend of vriendin meer te hebben maar officieel man en vrouw te zijn. Maar ook het vragen of zij zich hun eerste kus herinneren kan een mooie gezichtsuitdrukking opleveren.
 6. Door in te zoomen in de foto kun je aan de schaduwen afleiden waar het licht vandaan komt. De flitser staat links van de fotograaf, enigszins gericht vanuit de hoogte (zie schaduwpartij bij het oor van de bruidegom en onder de neus en in de hals van de bruid).

 

De fotobewerkingen in Lightroom

 • Vignettering toegevoegd.
 • De kleurverzadiging teruggedraaid naar 0%

 

Variatietip

Omdat je twee lichtbronnen gebruikt (zon en flitser), kun je de intensiteit van het effect beïnvloeden door de verhouding zonlicht-flitslicht aan te passen. Is een foto als deze je tè overdreven belicht, dan zet je de flitser wat zachter en het diafragma wat verder open, waarmee het strobisme-gevoel wat minder zwaar wordt.