1 – Indirect flitsen

 

Indirect flitsen

Indirect flitsen, ook wel bouncen genoemd, levert binnenopnames op met een zachte belichting. Foto’s vertonen geen harde slagschaduwen en zien eruit alsof er überhaupt geen flitslicht is gebruikt. Deze techniek kan goed toegepast worden bij binnenopnames van onderwerpen of personen. Door via een reflecterend oppervlak te flitsen verspreid het licht zich over het onderwerp. Door die spreiding neemt het licht in intensiteit af.

 

Flitstechnieken-indirect flitsen

In tegenstelling tot een frontale flits, komt bij indirect flitsen het licht van boven of zijwaarts. Het licht wordt gereflecteerd door het reflecterende oppervlak zoals bijvoorbeeld een plafond of een muur.

 

De voordelen van indirect flitsen op een rij

• geen schaduw op muren of andere achtergronden

• zachte diffuse belichting van het model of onderwerp

• een groter bereik van de belichting op de voor- en achtergrond

• geen rode ogen van modellen

• geen reflectie in spiegels, brillenglazen of andere glanzende oppervlakken

 

Indirect flitsen is eenvoudig toe te passen

Deze flitsmethode kan het beste in de TTL-flitsstand uitgevoerd worden. De flitsintensiteit wordt automatisch aangepast aan het licht dat wordt gereflecteerd door het onderwerp waarop is scherp gesteld.

Zolang je rekening houdt met de volgende drie factoren (in de volgende paragrafen verder toegelicht) zullen je foto’s goed lukken.

  1. het punt waar het flitslicht het reflecterende oppervlak raakt
  2. de flitsafstand
  3. het soort reflecterende oppervlak
Indirect1

F5.6 – 1/60sec – ISO 200 – 70mm
Foto 1: een directe, frontale flits maakt de belichting van het onderwerp hard. Het veroorzaakt bovendien reflecties van de huid en creëert harde slagschaduwen op de achtergrond.
Foto 2: Door de flitskop omhoog te kantelen naar het plafond, verandert de hardheid van het licht; het beeld geeft een zachte en natuurllijke belichting. Reflecties en slagschaduwen zijn niet meer zichtbaar.

 

Indirect-flitsen-voordelen

F8 – 1/125sec – 400ISO – 50mm Bij indirect flitsen via het plafond, zie tweede foto, verdwijnt de slagschaduw op de witte achtergrond als sneeuw voor de zon. Ook de reflectie in het beeld is sterk verminderd ten opzichte van de frontaal belichte foto op de eerste afbeelding. Beide foto’s zijn gemaakt met de TTL flitsmodus.

 

Indirect

 

Volgende paragraaf: Indirect flitsen en het raakvlak van het flitslicht