1 – Off-camera flitsen

 

Off-camera flitsen wordt ook wel draadloos flitsen genoemd. Het is een methode waarbij de flitser is losgekoppeld van de camera. Hooglichten en schaduwen zijn de essentialia van iedere foto. De richting van het licht ten opzichte van de camera en het onderwerp hebben dan ook alles te maken met de schaduwen die worden gecreëerd.

Off-camera

 

Wanneer pas je off-camera flitsen toe?

• Als je fotografeert vanuit kikvors- of vogelperspectief.
• Als je het onderwerp niet frontaal maar vanaf een andere zijde wilt belichten.
• Als je bewust schaduwen wilt creëren of deze juist wilt voorkomen.
• Als je storende lichtreflecties wilt voorkomen in brillenglazen, spiegels of ander glanzend materiaal.
• Als de afstand tussen de flitser en het onderwerp te groot is; als de flitser op de camera is bevestigd, en het onderwerp de maximale flitsafstand overschrijdt, wordt de foto onderbelicht. Door de flitser los te koppelen van de camera kun je deze dichter bij het onderwerp plaatsen.
• Als de afstand tussen de flitser en het onderwerp te kort is; als de flitser op de camera is bevestigd, en het onderwerp de minimale flitsafstand overschrijdt, wordt de foto overbelicht. Door de flitser los te koppelen van de camera kun je deze verder van het onderwerp plaatsen.
• Als je een zelfportret maakt via de spiegel.

 

De richting van het licht

Gebruik je de flitser on-camera (flitser is op het flitsschoentje van de camera bevestigd) valt er nauwelijks schaduw op het gezicht als je de persoon frontaal voor de lens hebt. Maar bij off-camera krijgt je foto een andere dimensie. Spelen met de richting van het licht kan je foto beduidend interessanter maken.

Bekijk het verschil maar eens op deze foto’s. Bij de eerste opname is de flitser op de camera bevestigd en wordt er een frontale flits afgegeven. Bij de tweede opname is de flitser losgekoppeld en wordt het licht gericht vanaf de linkerzijde van de fotograaf.Off-camera-flash
 
Laten we eens naar de volgende serie foto’s kijken. Bij elke foto is de flitser op dezelfde afstand geplaatst van de paspop en wordt er steeds dezelfde hoeveelheid flitslicht afgevuurd. Bij iedere volgende foto is de flitser steeds een stukje naar achteren verplaatst ten opzichte van het gezicht. Zoals je kunt waarnemen veranderd daarmee de werking van licht en schaduw steeds meer naarmate de flitser wordt weggedraaid van het gezicht.
Collage-richting-flitser
Richting-van-flitser
 

Drie verschillende manieren om off-camera flitsen toe te passen

‘Off-camera’ flitsen is een methode waarbij de flitser is losgekoppeld van de camera. De flitscontacten op de camera en de flitser staan niet meer direct met elkaar in verbinding. De communicatie komt op een andere wijze tot stand. Hoe?
• met een flitskabel
• met een transmitter
• met de draadloze flitsbesturing van de camera en de flitser

 

Volgende paragraaf: Draadloos flitsen met een flitskabel